Dór Kőfaragó és Kőrestauráló Kft.
Dór oszlopfő
A Dór oszlopfő
 
Menü
 
Tevékenységi köreink
 
Kedvelt oldalaink!
 
Hasznos linkek

Restaurálás-Wikipédia

Homokfúvás.lap.hu

Restaurátor.lap.hu

Matzon Ákos Festőművész

Felújítás.lap.hu

http://sirko.lap.hu

http://muko.lap.huDÓR Kőfaragó és Kőrestauráló Kft.

1108 Budapest, Kozma u. 7.
Telefon: 0620-912-3031
Web:
E-mail: dorkft@gmail.com
 
 

 
Sírkő munkák

FONTOS!

Mindenek előtt hagy említsek meg egy rendkívűl fontos dolgot. A temetőkben a munka végzés korlátokhoz kötött. Akárki nem végezheti, csak aki minden év elején együttműködési szerződést köt a BTI Rt.-vel (Budapesti Temetkezési Intézet). Ahhoz, hogy szerződést lehessen kötni több céges dokumentumra is szükség van, ami csak azon cégeknek áll a rendelkezésükre, akik valóban jogosultak ott dolgozni és tanulták ezt a szakmát. Természetesen mi rendelkezünk ilyen szerződéssel, viszont a temetőben munka után futó "szakemberek" nem, vagy csak kevesük. A BTI szabályzata szerint ők csak tisztítást végezhetnek a temetőben, de természetesen ezen túl mindent elvállalnak. Egy példa: megrendel tőlük egy fedlapot, nem vihetik be az említett okok miatt, tehát valakinek a sírjáról fogják leemelni. Sajnos nem egy hasonló panasszal találkozunk. Ne hagyja magát becsapni!!!

 

 

Olyan sírkövet szeretne, amelyet szakértő kezek készítenek?

A sírkőkészítés nagy szakértelmet igényel, aminek mi minden szempontból eleget teszünk!

A kő az egyik legősibb anyag, amelyet az ember használt. Leginkább dísztárgyakat és eszközöket készítettek belőle, de számos kultúrában ékszereknek is alapanyaga volt. A kő időtálló, kemény és szinte mozdíthatatlan. Pontosan ezért választották elődeink ezt az alapanyagot az emlékek bevésésére. Mindig nehéz dolog a síremlék kiválasztása, de szakembereink ebben is segítséget nyújtanak Önnek.

További szolgáltatásaink a sírkőkészítés mellett, amelyek megkönnyíthetik az Ön feladatait:

  • Sírkövek tisztítása
  • Sírkövek bontása
  • Sírkövek állítása
  • Betűvésés

 A sírkőkészítés egyedi igény szerint is történhet, de a síremlék mintákból is lehet választani. Utóbbi egy egyszerűbb, gyorsabb megoldást kínál. Több tíz éves szakmai tapasztalattal a hátunk mögött azon vagyunk, hogy gördülékenyen tudjuk kiszolgálni az Ön igényeit. Minden esetben tökéletes munkára törekszünk, amit referencia munkáinkból is látni lehet.

Ha nem szeretne problémákkal küszködni, vagy akadályokba ütközni, akkor kérje árajánlatunkat és mi gond nélkül elkészítjük a kívánt sírkövet.

 

Ebbe a témakörbe minden bele tartozik, ami a sírkővel kapcsolatos. Így például:

Új sírkő készítése

Vállalunk bármilyen átlag, vagy egyedi sírkő készítését. Műkő sírkövekből egy kb. 20 darabos kirakatunk van, amiből lehet választani, de nemes, illetve természetes kőből csak megrendelés után gyártunk, ebből csak fénykép, illetve rajz formájába lehet tájékozódni. Ebben az esetben kérem egyeztessenek velem és elmondok minden ezzel kapcsolatos információt. A sírkőnél az első tényező a típusa. Lehet un. szimpla, aminek 89x193 cm a szabványmérete. Lehet dupla, ami 178x193 cm és lehet urnasír, ami 60x80 cm. Új sírkő lehet műkőből és terméskőből is. A műkőből készült sírköveknél meglévő formába vannak ötve az elemek, ezért ez valamennyire meghatározza a kinézetét. Az elemeket viszont lehet variálni egymással. A műkő sírkővek egy idő után piszkolódnak, mohásodnak, ezt viszont könnyedén lehet tisztítani. A terméskőből készített sírköveknek csak a képzelet szab határt. Anyagában nagyon nagy a választék, de álltalában ha valaki a műkőnél többet költ erre a célra, akkor már gránitból készítteti, amivel nincs utólag gond(pl. nem veszíti el a fényét, nem mohásodik). Itt viszont óva intenék mindenkit, a mostanában elterjedő rendkívűl olcsó gránitokra. Ezek nem hamisítványok, valódi gránitokról beszélünk, mert a keletkezésük megegyezik a többi gránitéval, viszont a minőségük rendkívűl silány. Vetemedik, fakul, foltosodik, stb. Egy fokkal rosszabb, mint a műkő, mert azt legalább könnyen lehet tisztítani, de ezt csak cserélni. A műkő sírkövek árát sok tényező befolyásolja. Hány darabból áll, nyitott-e vagy zárt, felirat mennyisége, hova kell elhelyezni és az aktuális temető által meghatározott járulékos költségek(pl.engedély, térfoglalási díj, földfeltöltési díj). Általában 120.000,- és 220000,- között szokott kijönni az áruk felállítással együtt. A terméskőveknél szintén ugyan ezek a tényezők, plusz még az anyaguk is. Hozzávetőlegesen 270000,- és 800000,- között vannak a szimpla sírok.

Sírkő tisztítás

Nem is olya régen a sírokat drótkefével tisztították(van aki még most is). Fejlődik a technika és mivel mi műemlékek felújításával is foglalkozunk beruháztunk egy komolyabb technológiára. Ez nem más, mint a nagy nyomású víz és a makacsabb szennyeződésekre a homokszórásos technológia. Ezeknek a nagy előnye a drótkefével szemben, hogy nem roncsolják a felületet, így a sír állapota nem romlik még ettől is. Ára 30000,- és 40000 között van a szimpla kő esetében.

Sírkő bontás

Ez már az a terület, amit ahogy fent is említettem nem végezhet akárki, mert a kövek csapolva és ragasztva vannak, ezért nem megfelelő hozzáértés nélkül könnyen sérülhetnek. A bontásnál általában a követ kiszállítjuk a temetőből, mert nálunk őrizve van, a temetőben pedig nincs. Ára 20000,- és 35000,- között van a szimpla kő esetében.

Sírkő állítás

Ez alatt a bontott kő visszaállítását kell érteni, mert mint azt már feljebb említettem az új kő árában ez már benne  van. A sírkövet kb. 6 hónap eltelte után lehet visszaállítani, amikor a sírhant megülepedett annyira, hogy a ráhelyezett sír már nem fog tovább sűllyedni. Egy fontos dolgot elmondanék. Sajnos a koporsók egy idő után összeroskadnak, a helyükre föld kerül és ez által a sír hajlamos megdőlni. Ez az idő általában 8-10 év. Tehát, ha ennyi idő elteltével megsűlyed egy sír, az nem tekinthető hibának. Ára 35000,- és 50000,- között van.

Betűvésés

Ez a művelet történhet magába a műkőbe, egy műkőbe ragasztott táblába, vagy a terméskő esetében az anyagba. Három féle betűvésést különböztetünk meg, a kézi vését, a gépi un.pantográfos vésést és az új számítógépes homokfúvásos technológiát. Sajnos ezek közül a legdrágább a kézi vésés, mert ott nem lehet azt a normát teljesíteni, mint a másik két esetben. Ezt a verziót leginkább az utánvéséseknél alkalmazzuk, ahol meg kell egyeznie a már meglévővel. A legszebb természetesen a számítógéppel szerkesztett és ebben van a legnagyobb választék is. Mi is a legtöbb esetben ezt a technológiát használjuk. A betű maradhat natúr, lehet feketére vagy valamilyen színre festve és lehet aranyozott. Ez utóbbiról szólnék néhány szót. Az aranyozás valódi 23 karátos laparannyal történik, de léteznek az aranyat megszólalásig utánzó sprayk és festékek is, amikkel nem is lenne gond, de ezek nagy mértékben tartalmaznak szennyeződéseket(pl.rezet), amitől a festés már kb. egy év után beokszidálódik és csúnya lesz. Ára egy karakterre van lebontva és 200,- és 1200,- között van

 

Sírkövek készítése terméskőből

Egy családtagunk, rokonunk elvesztését nem könnyű feldolgozni, a temetéssel kapcsolatos teendők, elintéznivalók pedig még több gondot akasztanak vállunkra. Mégis úgy érezzük, hogy az elhunyt megérdemli a méltó temetést, búcsút, így persze a legjobbat akarjuk neki még halála után is. A sírkövek kiválasztása talán a legnehezebb feladat, hiszen szeretnénk maradandót alkotni elveszített családtagunk emlékére, emellett később minden látogatás során ez tárul szemünk elé.

Nem mindegy tehát, hogy milyen minőségű és anyagú sírkövet választunk, hiszen egy-egy anyag nem elég időtálló erre a célra, emellett gyorsan romolhat állapota, minősége. A terméskőből készített sírkövek hosszan megőrzik formájukat, külsejüket, így érdemes ezt az anyagot választani sírkövek készítésére. A szakemberek segítenek Önnek kiválasztani a megfelelő méretet, darabot, feliratot, hogy méltón temethesse el családtagját.

Ha Ön is szeretné, hogy profi szakemberek segítsék a sírkő tervezésében és kivitelezésében, keresse fel cégünket bizalommal!

 

Miért válasszunk gránit sírkövet?

Életünk legszomorúbb szakaszai közé tartozik a gyász időszaka, mikor egy szeretett családtagunktól, barátunktól veszünk végső búcsút. Ilyenkor természetes, hogy a legmagasabb tiszteletet igyekszünk megadni az elhunytnak, mind a temetést, mind a végső nyughelyet illetően. Utóbbiban tud cégünk segítségére lenni egyedien megmunkált, gránit sírköveivel. Engedje meg, hogy néhány mondatban bemutassuk ezek előnyeit.

A gránit sírkövek egyik pozitívuma a könnyű megmunkálhatóság, melynek előnye, hogy a legapróbb részletig ki tudjuk faragni belőle a kívánt alakot, legyen az galamb, vagy az elhunyt örök álmát őrző angyal. Ezt egészíti ki a kiváló csiszolhatóság. A gránit síremlékek egyedi mintázatúak, így emelkedettebb esztétikai értéket képviselnek. Strapabíró anyaguknak köszönhetően ellenállnak az időjárás viszontagságainak, hosszú éveken át megőrzik fényüket. A gránit sírkövek tisztítása sem okoz gondot, így egy-egy későbbi temetőlátogatás sem kell, hogy a takarításról szóljon, az idő teljes részét az elhunyt emlékének szentelheti.

Ha Ön is szeretne elhunyt szerette előtt egy profin megmunkált gránit síremlékkel tisztelegni, forduljon hozzánk bizalommal! Több éves tapasztalatunk a munkánk garanciája!

 

Hogyan válasszunk sírkövet?

A sírkő kiválasztásánál érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni, és körültekintősen tájékozódni, hiszen szeretteinknek állított emlékünkről van szó.

A legfontosabb kérdés, melyen érdemes elgondolkodnunk, hogy milyen anyagból készüljön a sírkő. A műkő, mivel öntött anyagból készül, ezért ára hiába kedvezőbb, mint például a gránité vagy a mészkőé, hátránya, hogy kevesebb az élettartama. Amennyiben a természetesebb anyagokat kedveli, akkor a gránit, vagy a mészkő jöhet szóba. A mészkő sírkő előnyei, hogy könnyen faragható, melegebb színű, és hazai anyag, így könnyebb beszerezni, viszont külső téren fényét vesztheti, belepheti a moha, illetve ami a gravírozást illeti, közvetlenül nem lehet. A gránit sírkő ezzel szemben megtartja a fényét, szélesebb a színválaszték, és a fekete vagy sötét társaiba a gravírozás megoldható, viszont időigényesebb feladat kifaragni.

Amennyiben igényes munkával előállított sírkövet szeretne, keressen minket bizalommal elérhetőségeink egyikén!

 

A sírkő kiválasztása

Sajnos mindenki életében eljön egyszer a pillanat, amikor sírkövet kell választania valamely szerettének a temetésére, ám nem kell teljesen tájékozatlanul elébe menni a feladatnak. Egy kis körültekintéssel kiválaszthatjuk a legmegfelelőbb darabot és nem kell órákat töltenünk a választással vagy elhamarkodott döntést hoznunk.

A színek tekintetében klasszikusnak számít a fekete, a fehér és a szürke, de manapság már elfogadottnak számítanak a “színesebb” sírkövek is, így nyugodtan dönthetünk az egyedi rajzolatú természetes anyagok mellett is. Az anyagválasztásnál a terméskövek nem csak esztétikusak, de szépen megmunkálhatóak és változatos kínálatot is mutatnak.

A sötét anyagokon jobban meglátszik a por, de könnyebben tisztíthatóak és sérülés esetén egyszerűen pótolhatóak. A színes vagy világos felületek pótlása már bonyolultabb feladat. A végső elhelyezésnél kérhetünk a sírkő köré térburkolatot vagy kör alakú bemélyedést is a virágok számára.

Tartós, dekoratív és egyedi egyszerre? Készíttesse a sírkövet tapasztalt kőfaragó szakemberekkel, és adja meg a végső tiszteletet szerettének!

 

 

Sírkövek felújítása

A sírköveken – legyen akár gránit vagy mészkő – sajnos idővel meglátszanak az időjárás okozta kopásnyomok és elszíneződések. Azonban bármilyen régi és rossz állapotú is a síremlék, egy szakértő kézben újjá varázsolható. Kőrestaurálási eljárásokkal felújíthatóak a családi sírkövek, így újra a régi pompájában állhatnak az időtől megkopott kövek.

A kőrestaurálásnak többféle technológiája és folyamata létezik, attól függően, hogy milyen anyagú a síremlék, és milyen a fénytelenség, koszolódás mértéke. A legáltalánosabb eljárás a csiszolás, amellyel teljesen eltűnik a mohás, fénytelen vagy megfeketedett kőréteg. A megfelelő felületi kezelésekkel pedig újra fényessé és ellenállóvá válhat a kövezet.

A kőrestaurálás sokkal költséghatékonyabb eljárás, mintha részben vagy teljesen kicserélnénk a kopott darabokat: szinte annak az árnak a töredéke a felújítás ára. Természetesen, ha a sírkövön van szobor, azt is a megfelelő eljárással restauráljuk, valamint a feliratok is új fényben állhatnak.

A síremlékek kövének restaurálása sajnos évtizedek elteltével – ha nincs megfelelő gondozásban – elkerülhetetlen. Keressen fel, ha kőrestaurálásra van szüksége, hogy a családi síremlék a régi állapotába kerülhessen!

 

További oldalak: www.magyarker.hu | www.bogep.hu

 
Névnapköszöntő

 
Óra
 
Naptár
2017. Augusztus
HKSCPSV
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
G-mail belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 

Homokfuvas.lap.hu | Ablakparkany.lap.hu | Sirko.lap.hu | Ko.lap.hu


 

Egy blog rólam, velem, mert szeretek ide írni. Ðzsí. *** Augusztus 25-én PlayDay, azaz játéknap sok-sok nyereménnyel! :)    *****    Tudod hol van és mit jelent a horoszkópodban a Felszálló holdcsomópont? A Chiron? A Lilith? Én megmondom.Látogass meg!    *****    Gyere és nézd meg a lovas és állatos blogom.Különbözõ érdekes történetekkel és sok friss blogbejegyzéssel.Jó nézelõdést!    *****    Ünnepi minijáték vár rád! Kattanj rá, küldd be a megoldást, és NYERJ! =)    *****    Az ASZTRO-suli mindenkit Szeretettel vár. Tanuld meg az asztrológiát a saját horoszkópod elemzésével -TELJESEN INGYEN!    *****    A csillagjövõ asztrológia portálon akció! Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Párkapcsolati elemzés 2000 Ft. katt!    *****    Szereted a humort, jó zenéket? Szeretnél ilyen mûsorban részt venni? Keress oldalamon!    *****    "Revealing the truth is like setting a match on fire. It can bring light or set your world on fire." | PROJECT D.C.    *****    PROJECT DC egy futurisztikus-disztópikus SZEREPJÁTÉK! Bármikor szívesen látjuk a csatlakozókat!    *****    Ne maradj le semmirõl, értesülj elsõ kézbõl a Selena Gomezzel kapcsolatos hírekrõl! Hat éve várja a látogatókat az oldal    *****    Református exmisszus-gyakornok, jégkorong, izomautók, rap zene. Igen, ez mind én vagyok! Hogyan? Nézz be és megtudod! :)    *****    Szeretsz írni? Lenne egy jó témád, amit megosztanál másokkal? Akkor kattints, és nyerj egy vendégposztot nálam! :)    *****    Kedveled Ian Somerhaldert? Odáig vagy a szépséges színésznõért, Nina Dobrevért? Kattints! Nem csak TVD rajongóknak!    *****    Szeretsz filmet nézni? Akkor itt a helyed! Nézz filmet facebook messengeren. Klikk ide!!!!    *****    MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER    *****    DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE! DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE!    *****    ***Egy blog. Egy lány. Egy élet.*** Ðzsí blogol. *G-PORTÁL KÖZÖSSÉGMENTÉS ugyanitt. Ha hiányzik a régi közösség.*BLOG***    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Nézz filmet facebook messengeren!!!! Klikk! Klikk!    *****    ONMYMIND \\ EGY ÁTLAGOS SRÁC BLOGOL MINDENRÕL AMI ESZÉBEJUT \\ ZENE, CIKKEK, KRITIKA? KATTINTS ÉS OLVASS MOST KEDVEDRE